Psychosocial factors and intention to use the nutrition care process among dietitians and dietetic interns

Authors: Desroches, SophieLapointe, AnnieGalibois, IsabelleDeschênes, Sarah-MaudeGagnon, Pierre
Abstract: Purpose: The theory of planned behaviour was used to explore the factors (i.e., attitude, subjective norm, and perceived behavioural control) affecting the intention of dietetic internship educators, new dietetic graduates, and dietetic interns to use the nutrition care process (NCP) in their clinical practice. Methods: Participants (n=55) were recruited from the Bachelor of Science in Nutrition program at Université Laval. They completed an online quantitative questionnaire assessing their intention to use the NCP in their clinical practice, as well as associated psychosocial factors. Open-ended questions were also used to gain a further understanding of the salient beliefs underlying participants’ intention to use the NCP. Results: Intention to use the NCP in practice and associated psychosocial factors were similar and favourable within the three participant groups. Subjective norm and perceived behavioural control were the psychosocial factors that significantly predicted an intention to use the NCP. The most cited perceived barrier to use of the NCP was a lack of knowledge, while the most cited facilitator was training opportunities. Conclusions: Our results indicate that successful implementation of the NCP will likely require the development of theoretical and practical training activities for both pre-licensure students and experienced dietitians.
Objectif : La théorie du comportement planifié a été employée afin d’explorer les facteurs (c.-à-d. attitude, norme subjective et perception de contrôle comportemental) influençant l’intention des chargés d’enseignement clinique en diététique, des nouveaux diplômés en diététique et des stagiaires en diététique d’utiliser le processus de soins en nutrition (PSN) dans leur pratique clinique. Méthodes : Les participants (n = 55) ont été recrutés dans le programme de baccalauréat en nutrition de l’Université Laval. Ils ont rempli un questionnaire quantitatif en ligne évaluant leur intention d’utiliser le PSN dans leur pratique clinique de même que les facteurs psychosociaux associés. Des questions ouvertes ont également été employées afin de mieux comprendre les croyances saillantes sous-jacentes à l’intention des participants d’utiliser le PSN. Résultats : L’intention d’utiliser le PSN dans la pratique ainsi que les facteurs psychosociaux associés étaient similaires et favorables dans les trois groupes de participants. La norme subjective et la perception de contrôle comportemental étaient les facteurs psychosociaux qui permettaient de prédire de façon significative l’intention d’utiliser le PSN. La contrainte perçue à l’utilisation du PSN la plus souvent citée était un manque de connaissances, alors que l’élément facilitateur le plus cité était les occasions de formation. Conclusions : Nos résultats indiquent qu’une implantation réussie du PSN nécessitera probablement la mise au point d’activités de formation théorique et pratique à l’intention des étudiants n’ayant pas encore reçu leur autorisation d’exercer et des diététistes expérimentés.
Document Type: Article de recherche
Issue Date: 21 May 2014
Open Access Date: Restricted access
Document version: VoR
Permalink: http://hdl.handle.net/20.500.11794/16141
This document was published in: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research, Vol. 75 (1), e335 -e341(2014)
https://doi.org/10.3148/75.1.2014.e335
Diététistes du Canada
Alternative version: 10.3148/75.1.2014.e335
24606960
Collection:Articles publiés dans des revues avec comité de lecture

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