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Effects on microbial quality of fresh pork loin during storage from oregano oil and cranberry pulp diet supplementation in pigs

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Date
2012-12-01
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Canadian Science Publishing
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Résumé

Oregano oil and ground cranberry pulp supplements were added to the diets of finishing pigs to determine their antimicrobial effects on fresh loin during storage at 2±1°C. Two doses of oil (250 and 500 mg kg-1) and three doses of cranberry (5, 10 and 20 g kg-1) were tested according to a factorial experimental design. The control group did not receive any supplements. The meat was vacuum packed and analyzed after 0, 23, 45 and 60 d. Samples were re-packaged under aerobic conditions after 0 or 23 d and analyzed after 4, 8 and 12 d. Microbial analysis was performed periodically throughout the experiment. Initial cell counts were below detection level for total aerobic mesophilic (TAM) (<102 cfu g-1), Pseudomonas spp. (<102 cfu g-1), presumptive lactic acid bacteria (LAB) (<102 cfu g-1), and Escherichia coli and coliform counts (<101 cfu g-1). No significant difference in TAM counts was observed between all of the six different treatments and the control group except for samples packaged at day 0 under aerobic conditions after 12 d of storage where a significant effect of the supplementation was observed (P<0.03). Under anaerobic conditions, LAB were not affected and remained the predominant microflora despite antimicrobial treatments.


Un supplément d'huile d'origan et de marc de canneberge a été ajouté à l'alimentation des porcs en finition afin de déterminer leurs effets antimicrobiens sur la longe fraîche entreposée à 2±1 °C. Deux niveaux d'huile (250 et 500 mg kg-1) et trois niveaux de canneberge (5, 10 et 20 g kg-1) ont été évalués selon une distribution factorielle. Le groupe témoin n'a pas reçu de supplément. Les échantillons de viande ont été emballés sous vide et analysés après 0, 23, 45 et 60 jours d'entreposage. Des échantillons ont ensuite été ré-emballés en aérobiose après 0 ou 23 jours et analysés après 4, 8 et 12 jours d'entreposage. L'analyse microbiologique a été suivie périodiquement tout au long de l'expérience. Initialement, tous les comptes microbiens sont demeurés sous le seuil de détection pour les AMT (<102 ufc g-1), les LAB présumptives (<102 ufc g-1), Pseudomonas spp. (<102 ufc g-1), de même que pour Escherichia coli et les coliformes (<101 ufc g-1). L'analyse des AMT, en aérobiose, n'a démontré un effet significatif (P<0,03) des six traitements comparativement au contrôle qu'après 12 jours d'entreposage. En anaérobiose, les résultats montrent que les traitements antimicrobiens n'ont pas interférés négativement avec le développement des bactéries lactiques.

Description
Revue
Canadian journal of animal science, Vol. 92 (4), 465–471 (2012)
DOI
10.4141/cjas2012-078
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Mots-clés
Meat , Oregano , Cranberry , Microbial growth , Shelf life , Canneberge , Croissance microbienne , Durée de vie de tablette , Origan , Viande
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Type de document
article de recherche