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Personne :
Poirier, Nadine

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Nom de famille

Poirier

Prénom

Nadine

Affiliation

Université Laval. École de nutrition

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ncf13697161

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Résultats de recherche

Voici les éléments 1 - 2 sur 2
  • PublicationRestreint
    Postmenopausal women with abdominal obesity choosing a nutritional approach for weight loss: A decisional needs assessment
    (Elsevier, 2016-08-19) Lapointe, Annie; Poirier, Nadine; Stacey, Dawn; Lemieux, Simone; Desroches, Sophie; Bégin, Catherine; Légaré, France
    Objectives: To identify the decisional needs of postmenopausal women with abdominal obesity choosing between two nutritional approaches for weight loss: a low-fat diet or a diet rich in fruit and vegetables. Study design: Our descriptive qualitative study was based on the Ottawa Decision Support Framework. Main outcome measures: Four focus groups were conducted with postmenopausal women. A thematic content analysis was performed to determine the decisional needs influencing the choice of a low-fat diet or a diet rich in fruit and vegetables. Results: Seventeen postmenopausal women participated in the study (median age 59 years). Most frequently reported decisional needs for each nutritional approach were sufficient levels of nutritional skills and knowledge, consideration of the physiological impacts and the sensory aspect of approaches, food availability, social support, finances and motivation. Partners, friends and daughters were considered as the most important individuals involved in the decision. Conclusions: We identified several decisional needs influencing postmenopausal women when choosing between a low-fat diet and a diet rich in fruit and vegetables. These findings could inform the design of decision support interventions that address the decisional needs of women for making and implementing informed decisions about a nutritional approach for weight loss.
  • PublicationAccès libre
    Analyse des besoins décisionnels des femmes ménopausées présentant une obésité abdominale concernant le choix d’une approche nutritionnelle de perte de poids
    (2014) Poirier, Nadine; Desroches, Sophie; Légaré, France
    L’objectif de ce mémoire est d’analyser les besoins décisionnels des femmes ménopausées présentant une obésité abdominale quant au choix d’un traitement nutritionnel de perte de poids parmi l’approche faible en gras et l’approche riche en fruits et légumes. Quatre groupes de discussion suivant un guide d’entrevue fondé sur le Modèle d’aide à la décision d’Ottawa ont été menés auprès de 17 femmes ménopausées (âge médian de 59 ans). Une analyse de contenu a permis d’identifier qu’un niveau suffisant de compétences et de connaissances reliées à la nutrition, la considération des effets physiologiques et de l’aspect sensoriel de chaque approche, la disponibilité alimentaire, le soutien social, les ressources financières ainsi que la motivation constituent les principaux besoins décisionnels répertoriés pour chacune des approches nutritionnelles. Nos résultats contribueront à l’élaboration d’interventions de soutien à la décision qui répondront aux besoins décisionnels des femmes ménopausées pour effectuer une prise de décision éclairée.