Personne :
Rioux, Laurie-Eve

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Fonction
Nom de famille
Rioux
Prénom
Laurie-Eve
Affiliation
Université Laval. STELA
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ORCID
Identifiant Canadiana
ncf11405703
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Résultats de recherche

Voici les éléments 1 - 3 sur 3
  • Publication
    Accès libre
    Characterization of syneresis phenomena in stirred acid milk gel using low frequency nuclear magnetic resonance on hydrogen and image analyses
    (Oxford : IRL Press, 2020-04-15) Gilbert, Audrey; Rioux, Laurie-Eve; St-Gelais, Daniel; Turgeon, Sylvie
    Water retention is an important quality attribute for yogurt. Classically, stirred yogurt water retention is investigated using induced syneresis measurement (centrifugation), which does not characterize spontaneous syneresis. Low-frequency nuclear magnetic resonance (1H-LF-NMR) is a non-destructive technique to detect spontaneous syneresis. Experimental yogurt from pasteurized skim milk, and commercial stirred yogurts were analyzed with 1H-LF-NMR. After Laplace's transformation of the signal, hydrogen atoms pools were differentiated according to their mobility. Each hydrogen pool stood for a type of water mobility in the matrices characterized by a relaxation time (T2(i)), and a signal intensity (I2(i)). Yogurt water retention was assessed by induced syneresis and their structure was characterized using microscopy. Low frequency 1H-NMR detected four different water mobility groups in the matrices. Among these, there was a signal from bulk water, and another attributed to the separated serum (spontaneous syneresis). In experimental yogurts, spontaneous syneresis was visible, resulting in induced syneresis higher than 50%. Moreover, induced syneresis and spontaneous syneresis detected by 1H-LF-NMR were similar. In commercial yogurts, bulk water mobility reduced with increasing protein content and protein network density. Induced syneresis and bulk-water mobility correlated only in yogurts without gelatin. In the presence of gelatin, the network was more open, probably favoring bulk water mobility. This study shows that 1H-LF-NMR associated with microscopy image analysis efficiently assesses and describes yogurts water retention and spontaneous syneresis.
  • Publication
    Accès libre
    Caractérisation structurale et évaluation de l'activité biologique de polysaccharides extraits de Saccharina longicruris
    (2010) Rioux, Laurie-Eve; Beaulieu, Martin; Turgeon, Sylvie
    Saccharina longicruris est une algue brune présente au Québec comportant des polysaccharides sulfatés (galactofucanes ou fiicoïdane) et un (î-glucane (laminarane) dont les structures n'ont jamais été caractérisées. Les fucoïdanes d'autres espèces algales ont démontré plusieurs activités biologiques telles qu'anticoagulante, anti-inflammatoire, antivirale et anti-tumorale. Quant au laminarane, des activités anti-tumorale au niveau du colon et anti-apoptose ont été observées. Les caractéristiques structurales des laminaranes et galactofucanes (fiicoïdane dont le contenu en galactose est égal ou supérieur au fucose) extraits en mai (M05), août (A05), novembre 2005 (N05) et juin 2006 (J06) ont été étudiées. La caractérisation structurale du laminarane et du galactofucane a été ensuite approfondie. Les galactofucanes ont été dépolymérisés pour faciliter la détermination de la structure mais aussi pour étudier l'effet du poids moléculaire sur l'activité biologique. L'activité métabolique des fractions a été étudiée par l'utilisation de puces à ADN. Le profil d'expression génique de fibroblastes traités avec du laminarane et du galactofucane a montré des modulations du métabolisme du cycle cellulaire et de la matrice extracellulaire. Ces résultats ont été validés par des tests in vitro classiques pour confirmer les effets sur la croissance cellulaire, l'apoptose et la sécrétion de métalloprotéinase matricielle (MMP) et de collagène-I. Par exemple, le laminarane stimule la sécrétion de collagène-1, protéine importante pour la guérison des plaies alors que le galactofucane inhibe la prolifération cellulaire. Ces résultats ont permis d'identifier des caractéristiques structurales importantes pour la modulation de l'activité comme le poids moléculaire. Ils ont aussi permis de clarifier la relation entre la structure et la bioactivité du laminarane et du galactofucane.
  • Publication
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    Low-temperature blanching as a tool to modulate the structure of pectin in blueberry purees
    (Journal of food science, 2017-08-10) Chevalier, Laura; Rioux, Laurie-Eve; Angers, Paul.; Turgeon, Sylvie
    Blueberry composition was characterized for 6 cultivars. It contains a good amount of dietary fiber (10% to 20%) and pectin (4% to 7%) whose degree of methylation (DM) is sensitive to food processing. A low temperature blanching (LTB: 60 °C/1 h) was applied on blueberry purees to decrease pectin DM, in order to modulate puree properties and functionalities (that is, viscosity and stability), and to enhance pectin affinity toward other components within food matrices. Fiber content, viscosity, pectin solubility, DM, and monosaccharide composition were determined for both pasteurized, and LTB+pasteurized blueberry purees. The results showed that neither the amount of fiber, nor the viscosity were affected by LTB, indicating that this treatment did not result in any significant pectin depolymerization and degradation. LTB caused a decrease both in pectin DM from 58–67% to 45–47% and in the amount of water-soluble pectin fraction, the latter remaining the major fraction of total pectin at 52% to 57%. A LTB is a simple and mild process to produce blueberry purees with mostly soluble and low-methylated pectin in order to extend functionality and opportunities for interactions with other food ingredients.