Personne :
Grenier, Geneviève

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Date de naissance
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Structures organisationnelles
Fonction
Nom de famille
Grenier
Prénom
Geneviève
Affiliation
Université Laval. Département des sciences des aliments et de nutrition
ISNI
ORCID
Identifiant Canadiana
ncf13720693
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Résultats de recherche

Voici les éléments 1 - 2 sur 2
  • Publication
    Accès libre
    The self-assembly approach for organ reconstruction by tissue engineering
    (Mary Ann Liebert, 2004-07-06) Grenier, Geneviève; Germain, Lucie; Auger, François A.; Rémy-Zolghadri, Murielle
    One must not forget that tissue engineering was first introduced as a life saving procedure for burn patients (1). The successful engraftment of autologous epidermal sheets was the first proof of concept of the powerful technology that we know today (2-4). However this very interesting initial approach fell into some disrepute because of perceived drawbacks and limitations (5, 6). The subsequent efforts in the field followed essentially three "schools" of thought. The first approach consists in the seeding of cells into various gels, which are then reorganized, by the incorporated cells (7-14). Alternatively, a second approach is to seed cells into a scaffold where they will thrive and secrete extracellular matrix (15-17). The scaffold materials are bioresorbable over a wide range of time periods depending on their chemical structures (18-25). A third approach is different since it uses the principle of a tissue template that allows, after implantation, the ingress of cells into the appropriately organized scaffold. Thus, these grafts are acellular and must stimulate the regenerative potential of the tissue wherever they are implanted (26-31). Our group has developed a different and original method for the reconstruction of soft tissues. It takes full advantage of the various intrinsic properties of cells when appropriately cultured. This entails particular media composition and appropriate mechanical straining of these threedimensional structures.
  • Publication
    Accès libre
    Impact de la consommation d'acides gras trans naturels et industriels sur le métabolisme des lipoprotéines
    (2008) Grenier, Geneviève; Lamarche, Benoît
    Les acides gras trans (AGT) proviennent de deux sources différentes dans l'alimentation : 1) des procédés industriels d'hydrogénation des huiles végétales insaturées et 2) de la biohydrogénation des acides gras insaturés par les bactéries naturellement présentes dans le rumen des ruminants. La consommation d'AGT d'origine industrielle (AGTi) augmente le risque de maladies cardiovasculaires. Toutefois, les effets de la consommation d'AGT d'origine naturelle (AGTn) demeurent inconnus. L'objectif de ce mémoire est de comparer les effets, gramme pour gramme, des AGTn et d'AGTi sur le métabolisme in vivo des HDL et des LDL. Les résultats suggèrent que la consommation d'une quantité élevée d'AGTn, en opposition aux AGTi, a un effet minimal sur la cinétique in vivo des HDL. Il ne semble pas y avoir de différence importante entre la consommation de quantités élevées d'AGTn et d'AGTi sur les taux de catabolisme et de production des différentes fractions de lipoprotéines contenant de l' apoB-l 00.