Le vignoble au Québec, géographie d’un rêve sous contrainte

Authors: Velasco-Graciet, Hélène; Lasserre, Frédéric
Abstract: La province du Québec a vu, en moins de dix années, le nombre de ses exploitations viticoles commerciales doubler. Le vignoble québécois peut être caractérisé à la fois de « petit vignoble » par sa superficie et de « vignoble de l’extrême » par les conditions climatiques mais aussi législatives qui le touchent. Malgré ces contraintes difficiles et pesantes que d’aucuns penseraient insurmontables, les vignerons québécois ne manquent ni de ténacité ni de rêve.
The Québec wine industry, geography of a dream against all odds The Province of Québec witnessed a doubling of its commercial vineyards in less than ten years. The Québec wine industry can be described both as centered on “small vineyards” because of the average size of its operations, and as a “vineyard of the extreme” because of the climatic as well as legal conditions that affect it. Despite these difficult conditions that one would deem insuperable, Quebec wine makers do not lack tenacity or fantasy.
Document Type: Article de recherche
Issue Date: 1 December 2006
Open Access Date: 27 April 2016
Document version: VoR
Permalink: http://hdl.handle.net/20.500.11794/866
This document was published in: Norois, No 201, 67–82 (2006)
http://dx.doi.org/10.4000/norois.1765
Presses universitaires de Rennes
Collection:Articles publiés dans des revues avec comité de lecture

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