Food group preferences and energy balance in moderately obese postmenopausal women subjected to brisk walking program

Authors: Garnier, Sophie; Vallée, Karine; Lemoine-Morel, Sophie; Joffroy, Sandra; Drapeau, VickyTremblay, Angelo; Auneau, Gérard; Mauriege, Pascale
Abstract: L’objectif de l’étude était d’examiner les effets d’un programme de marche de 16 semaines sur les préférences alimentaires et l’équilibre énergétique de femmes caucasiennes, d’âge 60 ± 5 ans, sédentaires, ménopausées et modérément obèses (indice de masse corporelle, 29–35 kg/m2). 156 volontaires suivaient 3 sessions/semaine de 45 min de marche a` 60 % de la fréquence cardiaque de réserve. L’apport énergétique total (AET) et les préférences alimentaires (journal alimentaire de 3 jours), la dépense énergétique totale (DET, journal d’activité physique de 3 jours), la condition physique (2 km-marche), des variables anthropométriques et la composition corporelle (bioimpédancemétrie) ont été mesurés avant et après la marche. Une analyse de variance a` mesures répétées (temps) a été effectuée. La légère augmentation de la DET de 151 ± 24 kcal/jour (p < 0.0001) a entraîné une réduction de poids, de masse grasse, et du tour de taille (p < 0.0001). L’AET n’a pas changé malgré une légère diminution de l’apport glucidique et une faible augmentation de l’apport protéique (p < 0.05). L’analyse des journaux alimentaires a révélé une baisse de la consommation de fruits (p < 0.05), d’aliments sucrés et gras (p < 0.01), mais une augmentation de celle d’huiles (p < 0.0001) après la marche. Les femmes ayant perdu le plus de poids réduisaient davantage leur consommation de fruits, sucre, aliments sucrés et gras (p < 0.05). Les femmes dont la réduction de masse grasse était la plus importante diminuaient davantage leur consommation d’aliments gras (p < 0.05). En conclusion, bien que notre programme de marche ait modifié
The objective of the study was to examine the effects of a 16-week walking program on food group preferences and energy balance of sedentary, moderately obese (body mass index, 29–35 kg/m2), postmenopausal Caucasian women, aged 60 ± 5 years old. One hundred and fifty-six volunteers were subjected to 3 sessions/week of 45 min of walking at 60% of heart rate reserve. Total energy intake (TEI) and food group preferences (3-day dietary record), total energy expenditure (TEE, 3-day physical activity diary), cardiorespiratory fitness (2-km walking test), anthropometry, and body composition (bioelectrical impedance) were measured before and after walking. Data were statistically analyzed using an ANOVA with repeated measures on 1 factor (time). The modest increase in TEE of 151 ± 24 kcal/day (p < 0.0001) leads to body weight, fat mass losses, and waist girth reduction (p < 0.0001). TEI remained unchanged despite a slight decrease in carbohydrate intake and a minor increase in protein intake (p < 0.05). Analysis of food records revealed a decreased consumption of fruits (p < 0.05) and sweet and fatty foods (p < 0.01), but an increase in oil consumption (p < 0.0001) after walking. Women with the highest body weight loss showed the greatest reduction in the consumption of fruits, sugar, sweet foods, and fatty foods (p < 0.05). Women with the greatest fat mass loss showed the highest decrease in fatty food intake (p < 0.05). In conclusion, although our walking program changed some food group consumption patterns, body weight loss was primarily because of the increased TEE.
Document Type: Article de recherche
Issue Date: 19 March 2017
Open Access Date: Restricted access
Document version: VoR
Permalink: http://hdl.handle.net/20.500.11794/15321
This document was published in: Applied physiology, nutrition, and metabolism, Vol. 40 (7), 741-748 (2015)
http://dx.doi.org/10.1139/apnm-2014-0453
National Research Council Canada
Alternative version: 10.1139/apnm-2014-0453
26140417
Collection:Articles publiés dans des revues avec comité de lecture

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